Abruzzo Casa

Uw huis in het groene hart van Italië. Waar bergen, heuvels en de zee bij elkaar komen.

Regio Abruzzo 


De regio Abruzzo, in Midden Italië, bestaat uit vier provincies: Pescara, Aquila, Teramo en Chieti.

De regio Abruzzo heeft ongeveer 1,3 millioen inwoners en een oppervlakte van 11 duizend km2. Dat is ongeveer een derde van Nederland. Het westen van Abruzzo ligt op 80 km afstand van Rome. Aan de noordkant grenst Abruzzo aan de regio van de Marken, in het westen aan Lazio, in het zuiden aan Molis en in het oosten aan de Adriatische zee. 

Abruzzo heeft de titel van "Groenste regio in Europa", of ook wel "Het groene hart van Europa", omdat meer dan één derde van de oppervlakte beschermd is als nationaal park of natuur reservaat. Er zijn 4 grote natuurparken te vinden: Parco Nazionale d'Abruzzo,  Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, Parco Nazionale della Majella en het Regionale Parc Sirente Velino. Hier is meer dan 75% van alle flora en fauna van Europa terug te vinden of bewaard gebleven. Daarmee speelt Abruzzo een belangrijke rol in het overleven en handhaven van de biodiversiteit in Europa. In de parken van Abruzzo zijn onder andere de bruine beer, maar ook de Apennijnse wolf, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, arenden en gieren te vinden.

De italiaanse diplomaat en journalist Primo Levi beschreef Abruzzo als “forte e gentile” (sterk en vriendelijk). Deze uitspraak is het motto van de bewoners geworden, en is ook zeer herkenbaar in de sociale maatschappelijke omgang. 

Abruzzo heeft een van de beste keukens die er in Italië te vinden zijn. Bekend voor de varieteit en rijkdom in zowel het agrarische als het kust-aspect van de keuken. Door de geïsoleerde ligging tussen het hooggebergte en de zee, is ook de Abruzzo keuken nog puur en authentiek gebleven. Een van de meest bekende gerechten van de regio is pasta alla chitarra. De verse pasta wordt daarbij door een snaarinstrument gedrukt, waardoor er een soort dikkere spagheti ontstaat... Ook de vele visgerechten en natuurlijk de arrosticini (sate van schapenvlees) zijn niet te missen in Abruzzo. De soepen worden traditioneel op smaak gebracht met tomaten, knoflook en peperoncino. Het best bekend van de regio zijn natuurlijk de biologische extra virgine olijfolie, die in de heuvels geproduceerd wordt, met het kwaliteitskeurmerk DOP wordt deze olijfolie als een van de beste van Italië aangemerkt. (De Leccino olijf speelt hier een grote rol, en geeft een dikke groenachtige heerlijk zachte olijfolie...). Nieuwe wijnen als de Montepulciano DOCG en de Trebbiano d'Abruzzo DOC hebben hun plaats tussen wereldwijd bekende mooie wijnen verdiend!

Vanwege diezelfde geïsoleerde ligging, tussen het hooggebergte en de zee, is een groot deel van Abruzzo tot de 20e eeuw nog onafhankelijk gebleven van de invloed van internationale handel en ontwikkeling, onze zogenaamde "vooruitgang".  Dank zij de aanleg van goede snelwegen, vliegvelden in Pescara en Ancona, en natuurlijk internet, is tegenwoordig ook alle moderne technologie en handel in Abruzzo aanwezig. Toch blijft het een regio die nog heerlijk puur en authentiek en ont-haast is, een verademing om te ervaren als je de drukke individuele en soms bijna agressieve randstad gewend bent....... De kwaliteit van leven, sociale contacten en gezond vers eten staan hier (nog) hoog in het vaandel. De mensen zijn oprecht en gemotiveerd, werken erg hard en zijn altijd bereid om te helpen. Helaas heeft de regio ook te kampen met vooral jeugd-werkeloosheid. Het toerisme trekt momenteel aan omdat veel mensen de schoonheid en authenticiteit van deze regio ontdekken. Pescara is het economisch centrum van de regio en daar is ook daadwerkelijk alles te vinden, qua bedrijven, handel en winkels.. 

Ook op het gebied van cultuur en historie heeft Abruzzo veel te bieden. Een overvloed en rijkdom aan "oude gebouwen" schitterende kerken en kloosters, en romeinse opgravingen.